dinsdag 8 december 2009

Sinterklaas weer voorbij

Na maanden voorbereiden met de Sintcommissie-van-4, is Sinterklaas ook in Vietnam aangekomen, een week nadat hij in Nederland was aangekomen.

Zaterdag voor de aankomst hadden we in ons huis een heuse
bioscoop gemaakt, waar de kindjes film konden kijken (Sint en
het verdwenen boek). Het was toch wel spannend voor sommige
kleintjes ! Ook werden nog wat liedjes geoefend (niet alle kindjes
kennen alle liedjes en veel 2-talige kindjes hebben er ook moeite mee).
Een week varen van Schiedam naar Ho Chi Minh is toch wel knap
van die goede oude baas. Hij kwam in een klein bootje op de Saigon
rivier. Alleen, hij vaarde ons voorbij, dacht dat hij naar Hanoi moest. Een paar pieten op de cyclo dachten ook al dat ze in Hanoi zaten.... Grote hilariteit onder de kinderen, die heel hard schreeuwden aan de kade dat Sint toch echt wel moest stoppen.
De Vietnamezen hebben maar raar staan kijken naar die zwarte mensen, ze vonden het een beetje eng. EenVietnamees/ Nederlandse Piet kon in het Vietnamees uitleggen aan wat personeel en andere helpers dat het toch echt wel smink was! Wel moeten Pieten hier heel vaak worden bijgeschminkt, want door de hitte loopt het er zo af....

Een week van tevoren was er nog een beetje stress in de commissie, want onze Sinterklaas moest plots naar Nederland en we moesten snel een nieuwe vinden. Maar gelukkig kwam het allemaal goed. Sinterklaas stapte van boord en kon zo naar het feest lopen, in het huis van de Nederlandse consul, ook aan de kade.



Er waren genoeg pepernoten uit Nederland gekomen (waarmee niet gestrooid wordt, dat kost te veel pepernoten), alle kindjes kregen een zakje vol. Een aantal koks hebben driftig speculaas gebakken en verder was er een uitgebreide catering. Net als in Nederland, kreeg iedereen een verhaaltje uit het grote boek en een pakje.

De laatste activiteit was een Pietenspeurtocht door de compound
met spelletjes. Taai taai happen, pakjes door de schoorsteen gooien, pepernoten in de schoon gooien etc. Het was erg warm, dat is wel wat anders dan bibberend in Nederland.
De kids vonden het leuk maar ook "'anders"dan in Nederland. DE buitenlanders snappen niet echt dat Santa Claus een andere persoon is dan Sinterklaas. De Nederlandse kinderen zijn dan natuurlijk de enige kinderen op school die het wel begrijpen. Andere kids vragen vaak: hebben jullie dan 2 Kerstmannen ? De juf van Koen vroeg of ik iets wilde vertellen over Sinterklaas en ik heb pietenspelletjes
met de kindjes gedaan. In de weekbrief stond: thank you Carla for explaining the Dutch Christmas.......
Verder is het warm, uiteraard niet zo'n Sintsfeer, Loes vond het maar raar dat Sinterklaas meteen weer weg was en de Kerstversiering overal, dat kon echt niet.

Toch was zaterdagavond de spanning groot. Wij hebben onderling
pakjesavond gedaan en japser snapte niet waar de Pieten bleven.
We hebben zo hard gezongen, getekend, zou die dan toch niet
komen ??? Tot het verlossende telefoontje van Sinterklaas zelf
kwam: de zak staat bij de poort!
Dus alles klopte weer...de hartjes klopten blij !
En... het allermooiste Sinterklaascadeautje: ons neefje Thom is
geboren op 5 december. Gefeliciteerd voor Jeroen, Danielle & Nina !

Zondag hadden we al het feestje voor Koen's verjaardag (eigenlijk de 16e). We hadden een goochelaar gevraagd, waarbij de kindjes verbaasd keken naar alle trucs ! Hij deed het erg leuk en soms hadden zelfs de groten niet door hoe hij zijn truc deed !

En nu....op naar Kerst. De kerstboom staat al, want volgende week donderdag (17 dec) vertrekken we naar Australië. Voorbereidingen nog in volle gang. Deze week is het druk. Jasper doet mee in de kerstmusical, ze hebben alle 3 sportdag deze week en Jasper heeft zaterdag zijn eerste blokfluit performance. En volgende week komen Bart en Nicole uit Culemborg nog een paar dagen logeren. Kunnen we weer even alle Culemborgse nieuwtjes horen !