dinsdag 16 maart 2010

Cat Tien National Park

Afgelopen weekend stond Cat Tien National Park op het programma. Een paar weken geleden hadden we het erover met Renske en Croon (werkt bij Friesland Campina) en die vonden dat wel wat. Femke zit in hetzelfde jaar als Loes, Stan in hetzelfde jaar als Jasper en dat klikt goed en ze laten Koen altijd meedoen. Met een reisbureautje hebben we eindeloos heen en weer gemaild om te krijgen wat we wilden. Het programma beloofde veel: herten, krokodillen, apen, de 10 neushoorns en olifanten die er leven zouden we wel niet te zien krijgen. Vrijdagavond kon Jasper niet slapen, die zag zichzelf op een vlotje zitten tussen de krokodillen. Zaterdagochtend om 7.00 uur stonden beide chauffeurs klaar voor een 3,5 uur durende tocht (150 km). Ze waren er zelf ook nog nooit geweest, dus vonden het wel leuk. De kids hadden de DVD spelertjes achterin, wat in Nederland inmiddels een redelijk gemeengoed is. Hier heeft nog niemand het gezien. Wij kijken uit het raam en genieten van wat we zien.

Na 3,5 uur stoppen we aan de kade en wacht een bootje op ons om ons naar de overkant van de rivier te brengen. Met onze bagage hadden we niet echt rekening gehouden met een bootovertocht, dus toen alle tassen (met drinken en proviand, lange broeken en mouwen voor de muggen, knuffels en boekjes) aan boord waren gesjouwd en nog wat Vietnamesen erbij werden gepropt, gingen we naar de overkant. Met een golfkarretje werden we opgehaald en naar de lodge gebracht. De lodge ziet er prachtig uit, aan een rivierbedding en is in november j.l. geopend. Al gauw merken we dat er vanalles niet klopt. De Engelse eigenaar klaagt dat hij 4 maanden personeel heeft opgeleid en dat ze na Tet allemaal niet terug zijn gekomen. Dat is hier heel gebruikelijk. Nu heeft hij mensen lopen die nauwelijks Engels spreken. We zetten onze spullen in de kamers, die er prima uitzien. Het blijkt dat we een half uur te laat zijn voor onze geplande ochtendtrip, de gids heeft lunchpauze en dat kunnen wij ook maar beter doen. Wij bestellen een sandwich, waarvan het brood uit elkaar valt van ellende. Zelfs de meegenomen pasta kan het brood niet bij elkaar houden. Met flessen water en koekjes gaan we uiteindelijk op pad. Weer in het bootje gaan we naar apeneiland, een opvangcentrum voor Gibbon apen. In de moordende hitte lopen we naar de apenopvang. De meeste apen zitten in hokken, een lopen er 'wild' rond, wat de kids fantastisch vinden. Gibbons zijn zwart of wit, afhankelijk van het geslacht. Een vrouwtjesaap staat voor Rob te dansen (dat schijnt deze bij mannen te doen) en er ontstaat een serenade van oorverdovend apengezang. Geweldig om te horen. Na de apen gingen we naar de beren, ook in hokken. We hoopten de wilde dieren dan eindelijk te zien bij de volgende wandeltocht. De kinderen rennen vooruit het bos in, ze kunnen maar 1 kant op. Gelukkig is het onder de bomen iets beter te doen. We wandelen en komen onderweg enorme bomen tegen van 400-500 jaar oud en en omvang van wel 30 m. ! Alleen de wortels al torenen hoog boven ons uit.
Tijd voor diner. Er is geen keuze, eten wat de pot schaft. Voor de kids kunnen ze nog wel frietjes maken (even kijken of we genoeg aardappels hebben), wij krijgen kip met aardappelpuree. Een 2e ronde friet (voor de groten) zit er echt niet in.

Op naar de nachtsafari. Om 19.00 gaan we in het donker op een safarivrachtauto. Hij scheurt met 50 km per uur en veel lawaai door het bos. Het licht schijnt snel over de bomen en vlakten en we zien natuurlijk niets. Totdat hij eindelijk zachter gaat rijden. De ogen van de eerste herten duiken op en we zien er nog heel veel. Ook zien we nog civets en vogeltjes, de kids worden helemaal blij van deze spanning ! Er wordt ons verteld dat er een paar maanden geleden nog 16 olifanten waren, maar inmiddels zijn er dat nog 10. Ze aten de cashewoogst op, dus de bevolking heeft er maar een aantal uit de weg geruimd ! Hoezo, natuurbehoud ?

Tijd om naar bed te gaan. We komen er dan pas achter dat Koen's bed niet is opgemaakt. De jongen van het hotel begrijpt me niet, pas als ik hem gebaar mee te komen kan ik hem aanwijzen wat ik bedoel. Als ik later ook een handdoek mis, lijkt het me handig maar een voorbeeld mee te nemen. Toch lastig dat we geen Vietnamees spreken !! En dan kom ik nog een 3e keer terug met het verzoek om een hele grote spin weg te halen. Hij zegt lachend: we zitten hier in het bos !

7.30 op voor het 'English breakfast'. Oh, even kijken of er genoeg eieren zijn. Jus d' orange ? Nee, de sinaasappels zijn op. Met het getoaste brood kunnen we elkaar de kop inslaan. We hebben er gelukkig veel plezier om. We worden opgehaald in de jeep en gaan op pad. We zouden naar het krokodilenmeer gaan, wat 2-3 lopen zou zijn. De gids zei echter dat het 4-5 uur lopen was, wat ons voor de kleintjes in de hitte iets te veel leek. Toen hij zei dat hij al enkele weken 's ochtends geen krokodillen had gezien, was het voor ons duidelijk: we lopen tot halverwege, waar ook een reuzeboom staat. Deze is 500-600 jaar oud en is zo mogelijk nog groter, geweldig ! Ondanks dat we bijna geen wild hebben gezien, is het toch een hele mooie tocht. En het is heel gezellig, wat toch het allerbelangrijkste is.
We lopen terug en we pakken de tassen. We besluiten de lunch maar over te slaan en terug te gaan naar HCMC. Daar gaan we in ons favoriete tentje eten en de kinderen eten allemaal een dubbele portie ! We nemen een verkoelende duik in ons zwembad en kijken terug op een geslaagd weekend.



Loes is woensdag op schoolreis vertrokken. Year 4 (+/- 100 kinderen) gaat naar de kust, Long Hai, zo'n 3 uur rijden. Ze slapen in een hotel en blijven 3 dagen, 2 nachten weg. Loes vond het zondag, toen we terugkwamen van het weekend, opeens erg spannend. 2 nachten zonder papa en mama ! En is het niet stom om knuffels mee te nemen ? En mag ik van de andere meiden wel het nachtlampje aandoen (ze slaapt met 3 vriendinnetjes op een kamer) ? En wat als er powercut is (wat we ook in het bos hadden) ? Maandag hebben we rustig ingepakt en zijn alle problemen de wereld uit geholpen en Loes ging woensdag vrolijk de bus in. We mogen geen contact hebben, maar worden wel via de site van school op de hoogte gehouden. We zijn benieuwd naar haal verhalen vrijdag !

En zaterdag gaan we Rob's ouders weer van het vliegveld halen, die vervolgens 3 weken bij ons zijn. De tijd gaat nu wel heel hard ! In april hebben de kinderen nog 2 weken vakantie en 2 lange weekenden en eind juni is de school al afgelopen. En dan hebben wij er bijna een jaar opzitten...

vrijdag 5 maart 2010

Life continues

Alweer 2 weken voorbij. Maart is begonnen en we merken dat de temperatuur aan het stijgen is. Een dagelijkse 35-37C is gewoon, hoewel men zegt dat het dit jaar eerder warm wordt dan andere jaren. We maken ons op voor de heetste maanden van het jaar, april/mei. Normaal gaan we meestal op de fiets naar school, maar nu maak ik vaker gebruik van de luxe van een airconditioned auto. Ook in huis heb ik de deuren vaker dicht en het zwembadwater is niet meer zo verfrissend dan voorheen. Het heeft al vanaf oktober niet geregend (afgezien van 3 dagen in januari), dus het is droog en stoffig. Voor de kinderen is het soms heet om te sporten buiten op het veld, tennis en voetbal in de zon. Dit is de tropen en ondanks de warmte vinden we het heerlijk. Geen kou, geen druilerig maart-roert-zijn-staart.

Ik heb weer een fotocursus opgepakt met Lieke, Marga en Violette. We weten nog niet of we met deze leraar - een Spanjaard - doorgaan, maar het is wel weer leuk om actief te fotograferen. Donderdag ben ik met Hanneke naar 2 pagoda's geweest, de oudsten van HCMC, uit 1744. Prachtig, eindeloze Buddha beelden in alle vormen en maten, monniken die rondliepen, mensen die op consult gaan bij de monniken, tientallen altaars. Het is jammer dat je niet alle betekenissen van de symbolen kent, maar de intense beleving van mensen is indrukwekkend. In de eerste pagoda lopen we 1,5 uur rond en dan gaan we naar de tweede. Ook hier weer monniken, een ruimte met honderden urnen, de gong voor het gebed wordt geluid.
We lopen terug via een paar hele kleine straatjes. De mensen leven op straat en zijn hier uiterst vriendelijk. Ze vragen om op de foto te mogen, heel anders dan in het centrum van de stad. Kindjes lachen en oma's geven een stralende lach. Ik besluit dit vaker te doen. Het is om de hoek en ik wil genieten van de tijd die ik hier heb.
Thuisgekomen ben ik enthousiast over de fotogenieke cultuur hier, het is zo mooi !

Vandaag hebben de kinderen cultuurzaterdag, wat 4x per jaar is. Omdat de Nederlandse school het aantal lesuren moet halen van het Ministerie van Onderwijs (in Nl.) zijn deze dagen toegevoegd aan het wekelijkse programma. De kinderen worden er niet blij van, ook nog op zaterdag naar school, maar dat is een van de offers die ze moeten brengen om over een paar jaar weer op de school in Nederland te kunnen instromen.... Thema is seizoenen, iets wat veel kinderen, die nooit in Nederland hebben gewoond, niet kennen. Woorden als narcis, hyacint en sneeuwklokje zijn dan ook voor menig kind nieuw !
Rob en ik gaan genieten van een vrije middag (Koen gaat voor het eerst) en gaan lekker lunchen in de stad.
Komende tijd hebben de kinderen veel vakantie en vrije dagen, die we natuurlijk volop gaan benutten. Ze hebben dus niets te klagen !!

In kranten en tijdschriften vind je vaak typische berichtgeving. Deze zal ik af en toe aan het blog toevoegen, zodat jullie nog beter idee krijgen van wat hier leeft.
De afgelopen maand:

- School meldt dat met geld van ouders toiletten zijn gemaakt. In 14 steden hebben 3000 van de
11000 scholen geen toiletten
- Vietnam is de 5de thee exporteur ter wereld
- Hanoi maakt zich op voor haar 1000 jarig bestaan op 10-10-2010. Daarom wil ze alle
telefoonnummers, die op alle muren in de stad worden gezet, uitbannen. Als je nog je
telefoonnummer op de muur schildert, wordt je telefoon afgesloten, bij bedrijven wordt
stroom afgesloten
- Arme kinderen tussen 4 en 10 jaar zullen een gratis glas melk krijgen of een voedingsrijke
snack, om zo hun groei en gezondheid te bevorderen. In Vietnam is 33% van de kinderen
onder 15 jr te klein, in arme gebieden zelfs meer dan 43%
- Wilde olifanten hebben hebben veel huizen en oogst verwoest (Midden Vietnam tegen grens Laos)
- Politie heeft mensen opgepakt die ouderen en kinderen aan het bedelen zetten. Ze moesten werken tot 22.00h. Opbrengst per dag VND 200-400.000, terwijl ze VND 700.000 (€ 27,-) per maand betaald kregen
- Er is al 1 dode en 2 gewonden door het over de brug vallen na een ongeluk. De brug is een jaar geleden geopend. Op het commentaar dat de brugreling 90 cm te laag is voor veiligheid is het antwoord dat enige wijziging aan de brug niet estetisch verantwoord is
- Er is goedkeuring voor de aanleg van een snelweg van Noord naar Zuid Vietnam, een 4-8 baans weg over 1811 km. Gereed 2020. Nu is er slechts een 2 baans weg en leg je afstand af in zo’n 45 uur.
- Na Tet zijn er half zoveel babies geboren dan normaal. Dit komt omdat veel vrouwen hun baby voor Tet hebben laten halen. Velen geloven nl. dat het ongeluk brengt als je in het Jaar van de Tijger wordt geboren, zeker voor vrouwen, die later moeilijk een man kunnen vinden

Dat is ander nieuws dan wel of geen hoofddoekjes.....