zondag 4 juli 2010

Het WK voetbal in Bar5 in Saigon...

Tja...man alleen voor ruim 2 weken. Wat een uitkomst: het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika. In het hartje centrum van Ho Chi Minh City (vind Saigon nog steeds een mooiere naam) is Bar 5 gelegen... Deze bar -met alle dames achter de bar in de kleur van het spelende land gehuld - is voor de Nederlandse gemeenschap het centrum van dit toernooi.

Meerdere keren per week worden de mailtjes verstuurd...de bitterballen zijn er..de grote schermen hangen aan de wand en alles is gekleurd in de ons bekende Oranje kleur. De groepswedstrijden hadden we al gedaan maar de kwartfinale tegen Brazilie had uiteraard een compleet andere dimensie.

Voor de wedstrijd vraag ik op de zaak (met meteen de grap erbij dat het verkeerde antwoord niet lekker zal vallen voor de carriere :-)) waar de voorkeur naar uitgaat: Brazilie of Nederland. Ze zijn super eerlijk: 90% verkiest de gele kanaries boven het Oranje-legioen. Oh..dat zal dus even wennen zijn die avond in Bar 5 schat ik zo in. Ik weet namelijk dat veel Vietnamesen komen kijken naar de confrontatie.

En inderdaad, ze zijn er "Diep van CD Finance, Son van mijn Coop-team, Tien: onze marketingbaas voor Foods"om de extra Vietnamese dimensie aan het verdere Oranje bastion te geven.
Na 10 minuten staan we al 0-1 achter...niet al te uitbundig maar toch..een paar Vietnamesen kunnen niet verhullen dat ze het wel fijn vinden zo. Maar Son en Tien niet, die zijn speciaal voor mij gekomen (we zijn met z'n allen per slot van rekening pas nog in Zuid-Afrika geweest). De bar zit propvol, er wordt uit volle borst gezongen en we houden de moed erin!
Het summum van de avond is mijn Duitse Finance collega..in Oranje shirt is ie er ook: "en nu gaan we voor Europa" sneert hij de zaal in. Hij is een volle supporter (voor 1 avond roept ie nog) van Nederland.

Na de 2-1 na de volle 90 min barst Bar 5 uit elkaar. Springende hossende mensen, bier vliegt door de lucht..dit is uniek. Na afloop gaan we down-town. In de meest trendy, hippe tenten maakt het voor een keertje niet uit als we met "oranje shirt, wuppie petten en korte broeken" de dansvloer opgaan. Wat een avond!!

We besluiten (4 Nederlanders) om Thomas, onze Duitse finance baas dan ook te steunen. De dag erna rijden we naar een klein winkeltje in Saigon en kopen een echte Duitse outfit. We voelen ons er niet helemaal lekker bij en maken de foute grappen over die tijd heel veel jaar geleden. We kloppen bij thuiskomst op de deur bij Thomas die uiteraard niet meer bij komt van het lachen.

Die avond dus in wit gehuld weer naar bar 5...jemig het heeft geholpen. Ook nu wordt een Zuid-Amerikaans land afgedroogd: Duitsland verplettert het Argentinie van Diego Maradona. Bar 5 barst wederom uit zijn voegen..we genieten volop!

Zal het dan toch gebeuren..Bar 5 op 11 juli as...Nederland - Duitsland. Ieder gaat huiswaarts met een schorre keel van het schreeuwen..moe maar voldaan!