dinsdag 23 oktober 2012

Times flies

Ja, er zijn alweer een paar maanden voorbij. Ik heb regelmatig de vraag gekregen: maak je je blog niet meer ? Ik ben zo'n beetje full time bezig met mijn website, die rond 1 november de lucht in zal gaan. Heel veel teksten schrijven, in Engels vertalen, omschrijvingen van hotels die zouden worden meegeleverd, maar bij ieder hotel hetzelfde waren, excursies uitzoeken en onderhandelen over prijzen. De technische kant van de website, de administratieve en fiscale kant die erbij komt kijken, oftwel, ik ben gewoon een bedrijfje aan het opzetten. Omdat we in Vietnam zitten en ik alles via Nederland regel, maakt het dat niet makkelijk. Vietnam wordt gezien als een risicoland, reisbranche wordt inmiddels gezien als een risicobranche, dus je moet soms een lange adem hebben. Maar goed, bijna ben ik zover en dan hoop ik dat het gaat lopen...   Ik vind het heerlijk om weer te werken, mijn eigen ding te hebben en iets te doen waar ik passie voor heb ! De dagen zijn kort om te werken, omdat ik vanaf 2.15 in de weer ben met de kinderen halen, sporten, huiswerk etc en ik probeer zelf ook nog wat te sporten en 'sociaal' te zijn. Dus zo is er dan alweer een eerste schoolperiode voorbij !

Met de kinderen gaat het heel erg goed. Jasper en Koen hebben beiden een erg leuke juf. Koen begint bij Engels verhalen te schrijven. Ze hebben een thema 'vroegere tijden' gehad, waarbij ze zelf naar een museum zijn gegaan en zelf ook een heus museum hadden ingericht. Heel leuk. Hij voetbalt nu als een grote jongen op het 'grote' veld en tennis gaat ook goed. Jasper is begonnen met Spaans op school en die heeft het thema 'space' gehad. Ik hoor van hun alle kenmerken van de planeten en dingen die ik niet wist toen ik 10 was. Ik wist niet dat ik op aarde 60 kg weeg, op Pluto 20 kg en op Jupiter 120 kg, omdat ze verschillende zwaartekracht hebben. We zijn echt heel blij met de school, het is echt een goed onderwijs-systeem. En Loes, die heeft wat meer moeten wennen. Eerste jaar middelbare school is een grote overgang (dat zal in Nl. niet anders zijn). Vanaf dag 1 krijgt ze 1,5-2 uur huiswerk per dag, wat een behoorlijk discipline vereist. Over het algemeen gaat dat goed, maar soms is ze het natuurlijk zat en gooit de kont tegen de krib. Maar dat mag dan ook . Daarnaast heeft ze ook nog alle sportclubjes en andere dingen. Op vrijdagavond verzucht ze dan ook:' zo, het programma zit erop'. En dan moet ze Nederlands via afstandsstudie doen (er is geen middelbare school Nederlands), wat erg saai is. Alleen maar opdrachten maken en insturen is natuurlijk niet leuk voor een kind, maar ja, we hebben weinig keuze.


Rob gaat goed. Hij is druk, heeft veel bezoek gehad van 'de hoge bazen', wat altijd veel voorbereiding vergt. Maar de markt is hem gunstig gestemd, zijn team draait redelijk zelfstandig en hij is happy. We krijgen vaak de vraag: weten jullie al waar je heen gaat. Nee en dat zal wel tot het voorjaar duren. Het is wel vrij zeker dat we terugkomen naar Europa. We zijn er helemaal niet mee bezig, vinden het heerlijk om hier nog een jaar te profiteren van alles, ik kan mijn business een beetje op poten krijgen en de kinderen hebben zo hun leven hier dat ze uberhaupt niet zo nodig weg hoeven. Carpe diem.

Wat hebben we verder nog gedaan afgelopen maanden ? We zijn op 'verlof' in Singapore geweest, waar we naar Universal Studios zijn geweest, Koen een vriendje heeft gezien en verder genoten van de stad. We zijn een lang weekend met vrienden naar Dalat geweest, dat hoger ligt. Mensen uit de stad gaan hierheen om van de koelte te genieten, alleen wij moesten 'genieten' van veel regen. En nu is het herfstvakantie en zitten we op Con Dao eilanden, een groepje eilanden voor de kust van Vietnam. In de oorlog was dit 'gevangeniseiland' en werden mensen als beesten opgesloten in kooien. Afschuwelijk. Maar wij genieten van een verlaten en onbedorven strand, wilde zee en ongerepte natuur. Deze eilanden zijn nog 'untouched' (zolang als het duurt).
 
En nu kijken we uit naar een heleboel leuke dingen: Loes is deze week jarig, Jasper volgende week. Volgende week komen Rob's ouders weer aan voor ruim 3 weken. Sinterklaasfeest. Jasper voetbalwedstrijden in Phuket, Loes zwemwedstrijden in Bangkok, mijn website live and dan is het zo einde van het jaar...En dan komen Jeroen, Nienke, Sophie en Fenna (uit Culemborg) ! Time flies !