donderdag 22 november 2012

2 dagen Phnom Penh

Ach, 9 uur wachten op een vliegveld waar niets te doen is, dan kan ik net zo goed een stukje blog schrijven. De ASEAN Top met Mr Obama himself als gast, dat is reden genoeg om alle toegangswegen naar het vliegveld uren tevoren hermetisch af te sluiten en alle vluchten te cancellen.En ook geen internet voor de zekerheid.  Nou ja, hoort erbij.


Doel van mijn reisje naar Phnom Penh is een 'zakenreisje' (klinkt he). BeenInAsia is gelaunched met bestemming Vietnam, maar hier wordt heel snel Cambodja aan toegevoegd. Reden voor mij om laatste afspraken te maken over excursies in Cambodja en om hotels te keuren in Phnom Penh. Omdat Rob's ouders er nog waren was het iets makkelijker om het nu te organiseren.
Maandag in begin van de middag land ik en ga direct naar mijn afspraak. Phnom Penh is veel rustiger dan Ho Chi Minh City. Slechts 2 mln inwoners, tot 10 jaar geleden geen geasfalteerde wegen. Bijna geen taxi's, alleen tuc tucs en in deze dagen overal zwaarbewapende militairen. Ik word gastvrij ontvangen, kan goede afspraken maken en krijg daarna een chauffeur ter beschikking om van hotel naar hotel te gaan. Het is opvallend dat hier veel kleine 'boutique' hotels zijn van uitstekende kwaliteit en modern. Phnom Penh verandert in rap tempo, net zoals alle andere Aziatische steden.  Het heeft een grote boulevard langs de rivier (Tonle Sap en Mekong komen hier bij elkaar). Wat dan weer jammer is dat aan de overkant lelijke grote kolossen worden gebouwd. 's Avonds in een hippe 'rooftop' bar heb ik prachtig uitzicht over de rivier bij zonsondergang. Als ik naar mijn hotel wandel passeer ik het grote Koninklijke Paleis. Er wordt nog volop gebeden door locals voor de oude koning Sihanouk, die enkele weken geleden is overleden. Opzij van het paleis zijn ze druk bezig een groot monument te bouwen, waar hij over 2 maanden zal worden begraven. Hij heeft Cambodja door roerige tijden geleid en - hoewel de meningen blijkbaar verdeeld zijn - wordt hij over het algemeen als een held gezien.
Dinsdag ben ik al vroeg wakker en besluit om erop uit te gaan. Ik ga om 6 uur op pad, maar bij het naar buiten gaan vraagt de portier of ik een ritje achterop de brommer wil. Waarom niet ? Hij blijkt een prima gids te zijn en laat me in 1,5 uur de hoogtepunten van de stad zien.  Dat lukt prima, want het is vrij overzichtelijk. Ik moet op tijd terug zijn, want om 8.00 uur wordt ik opgehaald om naar de Killing Fields te gaan. Als ik Cambodja aanbied, moet ik dit vreselijke stuk geschiedenis toch wel hebben 'gevoeld'. Hij komt aardig binnen. 8.985 schedels in een herdenkingsmonument te zien, dat doet wel wat met je. Op de grond zie je nog kledingresten tussen de grond liggen, stukjes bot, een tand. Een boom die werd gebruikt om kinderen om te brengen. Ik heb inmiddels veel gruwelheden in de regio gezien, maar dit is bijna voelbaar en op een moment dat ik vrolijk kind was. Daarna gaan we naar de gevangenis, het voorportaal voor de martelingen en dood. Het is me genoeg.
We hebben nog tijd om naar het Nationaal Museum te gaan. Een prachtig gebouw, boordevol met oude beelden uit het Angkor tijdperk. En daarna is het tijd voor lunch en dan naar het vliegveld. Ondanks dat ik lang moest wachten, kijk ik terug op een mooi en nuttig bezoek. Cambodja is 'coming soon'.

Vandaag zijn Rob's ouders vertrokken nadat ze 3 weken hebben genoten. Ze hebben weer veel gedaan, Rob is met zijn vader naar Phuket gegaan om naar Jasper's voetbal te kijken, ze zijn samen naar Halong Bay geweest. Verder veel met de kinderen gedaan, veel gezellige dingen gedaan en de tijd is omgevlogen ! Pa & ma, het was weer geweldig !

www.BeenInAsia.com is live !

Na een jaar voorbereiding is BeenInAsia live gegaan !  Je kunt je reis zelf samenstellen door een simpel of luxe hotel te kiezen, een druk of een rustig programma te maken. Helemaal op maat, zoals je zelf wilt. Op dit moment wordt Vietnam aangeboden, binnenkort volgen Cambodja en Laos.