zaterdag 19 januari 2013

Van nieuwjaar naar nieuwjaar


Dit is altijd een beetje aparte periode van het jaar. Volgens ons Westerse gevoel hebben we het jaar alweer lang en breed afgesloten en is het nieuwe jaar weer een paar weken oud. Iedereen werkt keihard om de targets te halen aan het einde van het jaar en dan pfff...januari kunnen we rustig aan beginnen en weer opbouwen. Alleen, de Aziatische werkelijkheid is anders. We hebben nu het einde van het jaar volgens de Lunar kalender, eindejaarsfeestjes, winkels liggen hoog opgestapeld met eten en drinken voor de grote feestweek. Nog 3 weken en dan wordt het Chinese jaar afgesloten, moeten schulden zijn afgelost, moet alles schoon zijn en nog meer bijzondere gebruiken. We maken ons op voor het Jaar van de Slang. Dit betekent voor Rob 2 pieken: de 1e piek omdat het een Westers bedrijf is, de 2e piek omdat het bedrijf nu eenmaal in Azie staat. Dus we zien 'm niet zo veel...


Daarvoor hebben we gelukkig volop kunnen genieten van 2 weken vakantie (kinderen 3 weken). Wat erg leuk was dat Jeroen, Nienke, Sophie en Fenna (onze vrienden/buren uit Culemborg, Loes haar beste vriendin) hier waren voor kerst. Toen ze aankwamen hadden onze kinderen al vrij en hebben ze heerlijk met elkaar kunnen spelen, zwemmen, de stad laten zien en vooral heel veel plezier gehad. Het blijft leuk om ons leven te laten zien aan vrienden en ook zij zeggen weer: het is heel bijzonder om te zien en heel anders dan we hadden voorgesteld. Dit leven kun je niet uitleggen, je moet het beleven. In de stad de vrouwtjes met de rijsthoeden en manden op de schouders, de eindeloze brommers door het chaotische verkeer, in de cyclo door de Chinese wijk, waar de kippen klaar liggen om gekocht en geslacht te worden. Na la die jaren zien wij het eigenlijk niet meer, maar als je dan weer even als 'toerist' meegaat, dan merk je toch weer hoe bijzonder het is dat we dit allemaal mogen meemaken. Ook krijgt de stad steeds meer een nieuw gezicht. Toen wij hier kwamen 3,5 jaar geleden, waren er nauwelijks hoge torens. Nu staan er al heel wat. Er was 1 winkelcentrum, nu wordt de ene na de andere geopend (welliswaar met alleen maar de dure merken en weinig gezellige 'normale' winkels). Er waren weinig bijzondere eetgelegenheden, nu zit je op 26 hoog op een rooftopbar te eten en op 36 hoog in een hele hippe buitenbar. In onze wijk zie je steeds meer Porsches, Mercedes en af en toe een Bentley rijden. Het verschil tussen arm en rijk lijkt groter te worden. De slimmeriken pakken hun kans, een grote groep lijkt te berusten in hun lot. Maar ook hier keert de economie. Veel onroerend goed projecten staan stil bij gebrek aan geld, veel bouwbedrijven zijn failliet, er staat veel leeg. Werkloosheid stijgt.


Terug naar onze vakantie. Met de Anbeekjes zijn we een dag de Mekong Delta in gegaan. Dit keer een iets ander tripje (ik wilde mijn eigen 'service' uitproberen), waar we ook op de fiets zijn gegaan. Je komt dan langs het echte leven, wat erg leuk was. Ook de kinderen hadden het erg naar de zin.

Daarna zijn zij naar Hoi An gegaan en wij zijn vertrokken naar Maleisie. We kwamen pas in de avond aan in Kuala Lumpur en zijn er een dag gebleven. We hadden de toeristische dingen al eerder gezien en hebben genoten van een dagenje shoppen. Het lijstje afwerken van dingen die we niet in Vietnam kunnen krijgen en gewoon lekker kijken naar de leuke dingen, waarvan je je dan weer realiseert wat je mist. De dag daarna zijn we met de auto op weg gegaan naar de jungle. Het wegennet is ontzettend goed. Alleen onze GPS was minder goed. Uiteindelijk reden we op een kaartje uit de Lonely Planet en een hele vage kaart van een benzinestation naar ons doel. Het zou 1-2 uur zijn, maar aangezien we de verkeerde weg hadden genomen en op een bergweg uitkwamen, kwamen we naar 6 uur op bestemming aan....
Een eenvoudig onderkomen met alleen een paar bedden en een douche. Ontzettend vriendelijke mensen en prachtige natuur. Dus meer heb je niet nodig ! In de middag begonnen we gelijk aan onze 1e activiteit: raften. Het spannendste waren de veiligheidsoefeningen van tevoren. Met een reddingsvest aan moest je je in de volle stroming laten vallen om te weten hoe je eruit moet komen. Jasper durfde niet, maar ging toch en voor Koen vond ik het wel eng, zo'n klein mannetje in de volle stroming. Maar beiden werden begeleid en kwamen er natuurlijk makkelijk door. In de boot, de stroming verder viel mee. Op het heftigste stuk bleven alleen de dames over...(Koen mocht niet, de mannen wilden niet). Fun !!

Dag 2 was het hoogtepunt. Met een 4-wheel drive gingen we de bush in. Het is regenseizoen, dus de dikke modder is op sommige stukken bijna onbegaanbaar. Op enkele stukken moet de ene jeep de andere eruit trekken. De hobbelen heftig, we zitten daarna allemaal onder de modder en blauwe plekken. Maar dit is wel gaaf ! Uiteindelijk komen we bij een waterval, waar we kunnen badderen. We zien nog 2 Chinese grote meiden bijna verdrinken, gelukkig gaat het net goed. Tja, dan besef je weer hoe fijn het is dat wij allemaal leren zwemmen ! We gaan weer terug via modder en blubber.
De laatste dag in de jungle doen we een trekking door het dichte bos, op zoek naar de Raflesia, de grootste bloem ter wereld. We hebben geluk en ongeluk: we vinden er een, maar een 'baby', die 9 maanden groot is. Hij is bijna 0,80 cm in doorsnee, maar hij kan tot 1,60 worden. Bijzonder om naar zo'n gekke bloem te staan kijken. De trekking is nog het spannendste vanwege het gevaar voor bloedzuigers. We hebben ze allemaal, maar kunnen ze van ons afslaan. Alleen Jasper wordt flink 'gezogen' en bloedt aardig :-(.


Op naar de Cameron Highlands. We rijden 3 uur door alleen maar dicht woud. Dan komen we in de hooglanden, wat een Engelse nederzetting is sinds eind 19e eeuw. Het is hier koel (lange broek en vest !) en er zijn hier eindeloze kassen, waar groenten en aardbeien worden verbouwd. We verblijven in een oud Engels landhuis. En bij Engelsen hoort thee. Eindeloze theeplantages, zo ver je kunt kijken, een adembenemend uitzicht.

Het is tijd voor strand, zee en zon ! Op oudjaarsdag rijden we naar de kust, wederom alleen maar jungle en eindeloze palm(olie)bomen. Maleisie is de grootste producent van palmolie, wat zeer begrijpelijk is als we dit zien. Hiervoor is eindeloos veel jungle gekapt met als gevolg dat er bijna geen wilde dieren meer zijn. Triest. Verder vinden we Maleisie erg armoedig, slecht onderhouden. Naast de Maleiers zie je ontzettend veel Chinese tempels en geschrift (dus Chinezen) en veel (donkere) Indiers. Een echte multi-culturele samenleving. De Maleiers zijn meestal moslim, dus hoofddoekjes. Ze zijn ongelofelijk vriendelijk !
Bij de ferry ontmoeten we de Anbeekjes weer en we varen samen naar Pangkor Island om daar gezellig samen oud & nieuw te vieren. Het hotel ligt in een prachtige baai. De meiden zien we 5 dagen nauwelijks, die delen een kamer samen en hebben de tijd van hun leven. Koen heeft Fenna en Jasper speelt met beiden prima mee. Zee, zwembad, strand, een voetbal, jetskien en de meiden doen paragliding. En wij kletsen met een wijntje en een nootje. We moeten oppassen voor de apen, die zijn brutaal en proberen mee te eten. Ook de neushornvogels proberen hun graantje mee te pikken. Na 5 heerlijke dagen moeten we weer afscheid nemen. Anbeek vliegt terug naar Nederland. Wij rijden weer naar KL en gaan terug naar Vietnam. Op naar 2013 !