woensdag 25 december 2013

Good bye Vietnam

Het einde van 2013 nadert. We zijn aan het uitrusten in Nieuw Zeeland van hectische tijden die we achter de rug hebben. Een tijd van (voor Rob) veel op en neer reizen tussen Bangkok en Ho Chi Minh, inpakken en afscheid nemen. Hoewel we uitkeken naar een nieuwe uitdaging, valt het weggaan zeker niet mee. Je weet dat een heleboel dingen die je doet 'de laatste keer zijn'. En zoals een boek over 'third culture kids' zegt: als de deuren van het vliegtuig sluiten, sluit ook je wereld hier. Het zal nooit meer hetzelfde zijn als je ooit terugkomt: vrienden zijn verhuisd (en dat gaat in Vietnam in rap tempo), op school zitten er al snel andere kinderen en wat zeker voor Azie geldt: over een jaar is er veel veranderd en bijgebouwd en is de stad niet meer zoals die was. Maar het is nu goed dat het zover is: Rob werkt al 3 maanden in Bangkok en is mentaal al helemaal daar. Wij zitten nog helemaal in Vietnam. Als dat te lang duurt, ga je toch in 2 werelden leven. En voor de kinderen is het ook lang genoeg om een 'weekend'papa te hebben (en voor mij een weekendhuwelijk:-).                                                                

Rob heeft nog een aantal afscheidjes gehad, omdat hij zo snel is weggegaan. Hij heeft veel warme toespraken gehad en laat collega's en klanten met spijt in het hart achter. We hebben een leuk feestje gehad thuis, waar we gedag hebben gezegd van een gezellige groep mensen. Carla heeft nog een dag gehad met vriendinnen (op de Vespa langs toeristisch Saigon) en de kinderen hebben ook ieder hun eigen feestje gehad.
Maar voor velen is het een 'tot ziens' en niet een 'good bye'. Bangkok is ruim een uur vliegen van Ho Chi Minh, dus we zullen een aantal nog wel terugzien. En Bangkok is op dit moment erg geliefd, zeker onder expats. Niet het 'articificiele' van Singapore, niet het dramatische verkeer van Jakarta (iets minder :-), niet de luchtvervuiling van China (nog niet :-), maar wel echt Azie. Iedereen die er woont is heel blij, dus dat zullen wij ook worden.

Ik moet zeggen dat de kinderen het wonderbaarlijk goed doen. Loes heeft vreselijk veel moeite gehad, maar lijkt wat bij te draaien. Op haar afscheid kreeg ze te horen dat haar beste vriendin deze zomer naar Bangkok gaat verhuizen ! En Jasper z'n beste vriendje is afgelopen zomer gegaan. Toeval bestaat niet !  Hij heeft een aantal jongens uit zijn klas al gezien op een voetbaltoernooi in Phuket in november. Daarom heeft Jasper er wel zin in, hij ziet een nieuw avontuur wel zitten. En Koen staat er heel open in. Hij gaat al na 2 weken op kamp en zegt: dan kan ik nieuwe vriendjes maken.

Op 14 december was ons huis ingepakt en is de container gevuld. Het paste allemaal maar net, we hebben last minute nog wat spullen moeten verkopen... Gisteren - na 10 dagen - kregen we bericht dat de container al is aangekomen in Bangkok! We vliegen 6 januari naar Bangkok vanuit Vietnam, met de katten en zullen op 8 januari starten met uitpakken. Ons huis is er klaar voor en wij ook. Heerlijk als we weer een thuis hebben, we voelen ons even 'homeless'. En dan gaan we starten aan een nieuw hoofdstuk in ons leven !