woensdag 24 februari 2010

Wat een ervaring: lucky money voor mijn team

Even een hele korte blog van mijn kant deze keer maar wilde deze ervaring van vanmiddag even delen:

volgens de Vietnamese traditie start het nieuwe jaar (Chinese of Lunar new year en alhier TET geheten) op met diverse tradities en rituelen die zich allemaal rond geluk-geven gaan. Eentje daarvan is het geven/ontvangen van lucky money. Je stopt een symbolisch bedrag in een speciaal daarvoor gemaakt rood gekleurd envelopje en geeft dat aan mensen die je geluk wilt brengen. Je moet daarbij denken aan bedragen tussen de 20.000 en 200.000 Dong (dus 80 eurocent - 8 euro). In de hierarchie geef je van hoog naar laag, dit geldt op de ouderdomsladder maar in een bedrijf van de chief tot de medewerker. Je hoeft het niet te doen maar wordt extreem gewaardeerd. Sterker nog..je krijgt zelfs diverse hints of je het gaat geven.

Ik had besloten mee te gaan in deze traditie en uit de prive-kas aan 130 sales mensen dit lucky money te geven. Tijdens Carla's verblijf in Nederland had ik haar gevraagd ook 20 5-euro biljetten te scoren...ad random in de enveloppen gedaan. Dollars hadden ze ooit al eens gekregen, hoorde ik, maar Euro's never.

En jawel..vanmiddag om 2 uur..ik ga (mijn secretaresse had alles keurig voorbereid) met een stapel van 130 van die rode enveloppen voor mijn kantoor staan en roep "CD/sales..lucky money today"!

Ongelofelijk: van alle kanten stormen meer dan 100 medewerkers op me af en gaan vol hilariteit voor me staan..oh jee...korte speech dus... beste allemaal, een happy tet vol geluk en gezondheid gewenst..er komt zo lucky money... Meteen roept er eentje..zit er in alle enveloppen evenveel? Je voelt de groep die wil horen..."nee natuurlijk niet"..

En dat zeg ik ook..."nee...mijn vrouw is naar de bank geweest en heeft van onze eigen rekening geld opgehaald"..Meteen barst de groep in joelen uit...Als je namelijk prive geld geeft, brengt dit extra geluk! Je geeft als relatief rijke westerling, je eigen voorspoed en geluk door aan de Vietnamesen. "en de bedragen verschillen en in enkele enveloppen zit speciaal lucky money: euro's!".

De groep dromt zich om me heen, handen worden uitgestoken en ik begin uit te delen. Dit is echt een van de meest rijke ervaringen tot nu toe. Overal zie je blije gezichten, mensen kussen letterlijk achter hun bureau de enveloppe en degenen die extra luck hebben "5 euro" schreeuwen het uit van blijdschap! Ik kan vandaag niet meer stuk!

Het is een luttel bedrag voor ons Westerlingen (denk dat ik nog geen 200 euro heb geinvesteerd in deze hele groep) maar als je de blijdschap in die Vietnamese gezichten ziet: super! Hier worden kleine dingen gewaardeerd, wordt geluk als bijzonder ervaren en geeft iedereen de rijkdom aan elkaar door.

Wat een dag..een korte blog maar moest even aan jullie volgers kwijt.

zondag 21 februari 2010

East meets West in Singapore

Teruggekomen uit een heerlijke week Nederland val ik zo in het Tet feest. Ons Westerlingen zegt het niet zoveel, maar Tet is nog veel belangrijker dan voor ons Kerst. Het is omgeven van rituelen en bijgeloof. Zo vertelt Marijn ons 's ochtends op de koffie dat het Unilever pand die ochtend ritueel geopend moest worden voor het nieuwe jaar. Hij moest er zijn op de 1e dag om 9.12 uur, dat was dé tijd volgens Feng Shui. Ze hadden uit het hele personeelsbestand iemand gezocht die de juiste geboortedag had bij het Jaar van de Tijger, 14 febr en 9.12 uur. Dit jaar was het (toevallig) een dame uit Rob's team, die alle kantoortjes in het pand al biddend voor voorspoed en geluk heeft gezegend. Daarna moest hij mee naar het huis van iemand'om een geluksspelletje te doen. En raad wat: deze dame gooide alleen maar hoge dubbele ogen (wat een teken van geluk is) !

Maandag nemen we de taxi naar het centrum, dat omgetoverd is in één grote bloemenzee en mensenmassa. Overal zijn gele bloemen (Tet bloemen), overal Tijgers (jaar van de Tijger, eens in de 12 jaar Rob), standjes om te vragen wat dit jaar zal brengen. Overal Chuc Mung Nam Moi (gelukkig nieuwjaar). Nog wat bijgeloven: het Jaar van de Tijger is slecht voor meisjes (er zullen dus aanzienlijk minder kinderen worden geboren dit jaar), Tijgers (uit eerdere Tijgerjaren) moeten in 2010 opletten, het wordt geen goed jaar voor ze, er worden speciale rode zakjes met kleingeld uitgedeeld (Lucky Money), dit geld brengt.... geluk en wordt en hele jaar in de portemonnaie bewaard. En zo zullen er nog 1001 bijgeloven zijn die wij niet kennen.

Aangezien Vietnam de hele week vrij is, gaan wij dinsdag naar Singapore, waar naartoe we een annual leave hebben uit de 'hardship'. Op weg naar het vliegveld zien we in HCMC lege straten, alle winkels gesloten, nauwelijks scooters, ongekend ! Aangekomen in Singapore komen we in een grote, Westerse stad. Prachtige brede lanen, groen en vol bloemen. We hebben een hotel op Orchad Road, de hoofdwinkelstraat. Ik heb nog nooit ergens zoveel winkels en winkelcentra bij elkaar gezien ! De één na de andere, shopping malls met 5-6 verdiepingen. Louis Vuitton, Prada, Rolex, Dolce Gabbana, maar ook Zara, Marks & Spencer, Esprit. Eindeloos. We moeten 1 weg ondergronds oversteken via een winkelcentrum en raken verdwaald. Tot 3 keer toe komen we uit op hetzelfde punt uit. Ik vind het geweldig om eens niet de traditionele Aziaten te zien, maar de hippe Aziaten met gekke kapsels, exclusieve kleding en hoge hakken. Ik heb in 4 dagen nog niet zoveel Ferrari's, Lamburgini's en Porches gezien ! Het kapitalisme ten top. En overal wordt nog gebouwd. Ook hier moeten panden ritueel geopend worden voor het Lunar New Year. We zien vele dragondancers die hun show opvoeren en werderom zorgen voor een welvarend en gelukkig nieuwjaar.


Singapore is in 1819 'ontdekt' door Sir Raffles. Toen al - en toen was het alleen jungle - heeft hij de basis gelegd voor de huidige infrastructuur met brede lanen, een commercieel district en botanische tuinen. Singapore zou eens 'a place of considerable magnitude en importance' worden. In 1965 is het onafhankelijk geworden van Maleisië. De bevolking bestaat uit 75% Chinezen, 14% Maleiers en 8% Indiërs, die volgens Rafffles ieder in hun eigen 'district' woonden en werkten.
Nu wonen er 4,6 mln mensen op 680km². In 2010 moeten een aantal immense projecten opgeleverd worden om zo nog meer aantrekkingskracht op de wereld te hebben.

Woensdag nemen we een hop on-hop off bus door de stad, om zo een goede indruk te krijgen van de stad. We rijden door Little India, Little Arabia, Chinatown, waar het weer even terug naar de East is. Ook hier overal dragondancers, versieringen voor Lunar New Year. We zien de hoogbouw uit de grond verrijzen, nog hoger, nog mooier. We komen langs de mooie oude koloniale gebouwen uit de 19e eeuw. De dag erna doen we een ronde per boot. We varen langs het economische hart van Singapore, waar 70% van de inkomsten verdiend worden. Alleen maar wolkenkrabbers met financiële instellingen, waarvan we velen niet eens kennen. De Bank of China zit aan de kop van een rivierkom, wat ....je raadt het al....geluk brengt. Het is mooi en bizar om alle tegenstellingen in deze stad en de cultuur te zien.


Dan de hoogtepunten voor de kinderen: de nightsafari en de zoo. Het zijn 2 aparte parken. De nightsafari heeft alleen nachtdieren en we gaan er met een tram doorheen. Het is donker en spannend. De plaatsen waar dieren zijn, zijn verlicht. We lopen een stuk en zien aapjes, vliegende eekhoorns en luipaarden. Deze zijn achter glas, maar de meeste dieren staan slechts achter een greppel en een kleine spanningsdraad.


Vrijdag zijn de naar de Singapore Zoo geweest. Het is de mooiste dierentuin die we ooit hebben gezien. De jungle is behouden en er zijn leefplaatsen voor de dieren, hokken zijn er nauwelijks. Soms moet je zoeken naar de dieren, maar de Oerang Utang verplaatst zich boven de weg, de ringstaartmaki's lopen om ons heen en het is een genot om de dieren niet 'opgesloten' te zien. We vermaken ons de hele dag.


Zaterdag ontmoeten we nog een neef van mij, die in Singapore woont. Erg leuk om hem te zien en zijn verhalen te horen en onze beider ouders zullen plezier hebben dat wij elkaar aan de andere kant van de wereld ontmoeten.

En dan zit het er weer op. De kinderen hebben zondag en maandag nog vrij, Rob moet zondag alweer op pad naar de Mekong Delta, om maandag vroeg het nieuwe jaar ritueel te kunnen openen.

zaterdag 13 februari 2010

TET is begonnen!

Het Lunar New year (in Vietnam TET geheten, naar het TET offensief in 1968 tegen de Amerikanen) komt er aan! Morgen verlaten we het jaar van de Buffalo en komen we het jaar van de Tijger binnen. Een bijzonder jaar moet dit worden, de Tijger is er slechts 1x in de 60 jaar heb ik begrepen.

Vorige week, was weer een drukke maar mooie. Ik ben op maandag naar Phan Tiet gereden, een badplaats aan de kust. Ongeveer 4 uur met de driver...slechts 200 km maar je hebt hier even nodig. De distributeurs conference van Ho Chi Min East. Ongeveer 100 man/vrouw die onze plannen voor 2010 aanhoren. In een prachtige ambiance, middenin een resort, worden de gasten enthousiast gemaakt voor weer een groei-jaar. Want dat wordt het. Ik doe de openings-speech en verblijf tussen onze klanten en mijn team. De volgende dag om 6 uur 's ochtends vertrek ik alweer. Want om 13.00 uur vertrekt mijn vliegtuig naar Jakarta. Indonesia here I come! Ik arriveer op tijd en heb 2 prettige vluchten. Tussenstop is Singapore. In Indonesia heb ik 1,5 dag de plannen van de Aziatische regio. De 14 grootste Unilever-landen van de wereld (ex West-Europa en the America's) komen bijeen voor wat Customer Development betreft. Erg leuk en leerzaam. Het Indonesische team staat bekend om haar gastvrijheid. Na de 1,5 dag binnen zitten, hebben we de laatste dag store visits in Jakarta. En een lancerings-event van nieuwe sales ladies. De dames gaan Unilever producten aan de man/vrouw brengen in alle supermarkten. Zo iets indrukwekkends heb ik nog nooit meegemaakt. Ik zit op de eerst rang dus heb goed zicht in een afgeladen congres centrum. Alle klanten zijn uitgenodigd. We zien films, taditionele dans en de presentatie van hun nieuwe concept. Wat we niet hebben gezien is dat de zaal aan beide zijden is afgezet. In eens gaat het licht aan en verschuiven de panelen aan beide zijden van de zaal. Aan beide kanten verschijnen 1000 dames in prachtige uniformen. Ze scanderen Indonesische leuzen en roepen dat ze trots op de Unilever family zijn! Enorm..wat een dynamiek. Veel muziek, Indonesische Artiesten verschijnen. Super om weer mee te maken. De avond ervoor hadden we als zo'n prachtige avond gehad. De Indonesische directie had ons leiderschapsteam uitgenodigd voor een echte rijsttafel. Voor mij als Nederlander en mijn Zuid-Afrikaanse collega (ook een Dutchie) echt vertrouwd..de Nederlandse woorden gaan over tafel en we scheppen nog een loempia op. Aan het eind van de avond staat de directie-voorzitter op, pakt zijn gitaar en geeft een heuse show!

Vrijdagavond heb ik nog diner met vriendin van me die in Jakarta woont. Ik heb lang met haar samengewerkt in Rotterdam. Nu zit ze voor Kimberly-Clark (Huggies luiers enzo) alhier. Samen met Waldo haar man en nog een stel dat ik ken, nemen we wat lekkere wijn en een heerlijk diner.

De ochtend erna..vertrek ik om 06.15 uur al met de plane terug naar Singapore. Uurtje overstaptijd (ik haal het echt maar net..) en kom op tijd aan in Ho Chi Minh.
Carla vertrekt die dag voor een weekje Nederland. Ze gaat haar ouders bezoeken in Weert! We zien elkaar nog 1,5 uur hier thuis...ze vertrekt via KL naar Amsterdam.

Ik heb de kids een week alleen. Heerlijk eigenlijk..wat geregel maar we hebben veel hulp uiteraard. We beginnen zaterdag hier uit-eten in het BoatHouse aan de rivier met Marijn en zijn kids. De logeerkamer boven wordt onze logeerkamer voor de hele week. Loes, Jasper en Koen vinden het geweldig...logeren thuis!
De week verloopt soepel en het einde van het jaar nadert. Echt een apart gevoel..het is echt oud&nieuw..Alle Vietnamesen nemen vrij, winkels gaan dicht en iedereen pakt de bus, de trein of het vliegtuig naar alle uithoeken van het land om familie te bezoeken. Het is een veel groter iets dan bij ons kerst..Heel indrukwekkend.

Gisterenavond zijn we met z'n 4-en naar de binnenstad geweest. Ho Chi Minh op zijn mooist! De hele stad is omgetoverd in een bloemenzee. Overal overal..bloemen, lampjes, eetstalletjes en lekkere muziek. Loes gaat mee in traditionele kleding. Ze hebben alledrie veel bekijks. We blijven opvallen als wit-neuzen hier :-). 's ochtends heb ik ook de assembly van Jasper en Koen meegemaakt op de Britse Internationale School. Het hele lunar-nieuwjaar wordt in musicalvorm ten tonele gebracht. Alle kindjes in tradionele kleding. Ze maken echt veel mee. Het worden echte kleine wereldburgertjes. En als je ze alledrie Engels hoort spreken en ze ziet spelen met Koreaanse, westerse, Japanse, Vietnamese, Amerikanaanse kindjes, dan ben ik beretrots!

Al met een al weer 2 enerverende weken. Mister Long onze driver is er al...over een half uurtje karren we samen door een rustig Ho Chi Minh naar de airport om Mama op te halen. Lunar Nieuwjaar..oftewel TET is begonnen! Het blijft een prachtig land, een prachtige ervaring!