zondag 21 februari 2010

East meets West in Singapore

Teruggekomen uit een heerlijke week Nederland val ik zo in het Tet feest. Ons Westerlingen zegt het niet zoveel, maar Tet is nog veel belangrijker dan voor ons Kerst. Het is omgeven van rituelen en bijgeloof. Zo vertelt Marijn ons 's ochtends op de koffie dat het Unilever pand die ochtend ritueel geopend moest worden voor het nieuwe jaar. Hij moest er zijn op de 1e dag om 9.12 uur, dat was dé tijd volgens Feng Shui. Ze hadden uit het hele personeelsbestand iemand gezocht die de juiste geboortedag had bij het Jaar van de Tijger, 14 febr en 9.12 uur. Dit jaar was het (toevallig) een dame uit Rob's team, die alle kantoortjes in het pand al biddend voor voorspoed en geluk heeft gezegend. Daarna moest hij mee naar het huis van iemand'om een geluksspelletje te doen. En raad wat: deze dame gooide alleen maar hoge dubbele ogen (wat een teken van geluk is) !

Maandag nemen we de taxi naar het centrum, dat omgetoverd is in één grote bloemenzee en mensenmassa. Overal zijn gele bloemen (Tet bloemen), overal Tijgers (jaar van de Tijger, eens in de 12 jaar Rob), standjes om te vragen wat dit jaar zal brengen. Overal Chuc Mung Nam Moi (gelukkig nieuwjaar). Nog wat bijgeloven: het Jaar van de Tijger is slecht voor meisjes (er zullen dus aanzienlijk minder kinderen worden geboren dit jaar), Tijgers (uit eerdere Tijgerjaren) moeten in 2010 opletten, het wordt geen goed jaar voor ze, er worden speciale rode zakjes met kleingeld uitgedeeld (Lucky Money), dit geld brengt.... geluk en wordt en hele jaar in de portemonnaie bewaard. En zo zullen er nog 1001 bijgeloven zijn die wij niet kennen.

Aangezien Vietnam de hele week vrij is, gaan wij dinsdag naar Singapore, waar naartoe we een annual leave hebben uit de 'hardship'. Op weg naar het vliegveld zien we in HCMC lege straten, alle winkels gesloten, nauwelijks scooters, ongekend ! Aangekomen in Singapore komen we in een grote, Westerse stad. Prachtige brede lanen, groen en vol bloemen. We hebben een hotel op Orchad Road, de hoofdwinkelstraat. Ik heb nog nooit ergens zoveel winkels en winkelcentra bij elkaar gezien ! De één na de andere, shopping malls met 5-6 verdiepingen. Louis Vuitton, Prada, Rolex, Dolce Gabbana, maar ook Zara, Marks & Spencer, Esprit. Eindeloos. We moeten 1 weg ondergronds oversteken via een winkelcentrum en raken verdwaald. Tot 3 keer toe komen we uit op hetzelfde punt uit. Ik vind het geweldig om eens niet de traditionele Aziaten te zien, maar de hippe Aziaten met gekke kapsels, exclusieve kleding en hoge hakken. Ik heb in 4 dagen nog niet zoveel Ferrari's, Lamburgini's en Porches gezien ! Het kapitalisme ten top. En overal wordt nog gebouwd. Ook hier moeten panden ritueel geopend worden voor het Lunar New Year. We zien vele dragondancers die hun show opvoeren en werderom zorgen voor een welvarend en gelukkig nieuwjaar.


Singapore is in 1819 'ontdekt' door Sir Raffles. Toen al - en toen was het alleen jungle - heeft hij de basis gelegd voor de huidige infrastructuur met brede lanen, een commercieel district en botanische tuinen. Singapore zou eens 'a place of considerable magnitude en importance' worden. In 1965 is het onafhankelijk geworden van Maleisië. De bevolking bestaat uit 75% Chinezen, 14% Maleiers en 8% Indiërs, die volgens Rafffles ieder in hun eigen 'district' woonden en werkten.
Nu wonen er 4,6 mln mensen op 680km². In 2010 moeten een aantal immense projecten opgeleverd worden om zo nog meer aantrekkingskracht op de wereld te hebben.

Woensdag nemen we een hop on-hop off bus door de stad, om zo een goede indruk te krijgen van de stad. We rijden door Little India, Little Arabia, Chinatown, waar het weer even terug naar de East is. Ook hier overal dragondancers, versieringen voor Lunar New Year. We zien de hoogbouw uit de grond verrijzen, nog hoger, nog mooier. We komen langs de mooie oude koloniale gebouwen uit de 19e eeuw. De dag erna doen we een ronde per boot. We varen langs het economische hart van Singapore, waar 70% van de inkomsten verdiend worden. Alleen maar wolkenkrabbers met financiële instellingen, waarvan we velen niet eens kennen. De Bank of China zit aan de kop van een rivierkom, wat ....je raadt het al....geluk brengt. Het is mooi en bizar om alle tegenstellingen in deze stad en de cultuur te zien.


Dan de hoogtepunten voor de kinderen: de nightsafari en de zoo. Het zijn 2 aparte parken. De nightsafari heeft alleen nachtdieren en we gaan er met een tram doorheen. Het is donker en spannend. De plaatsen waar dieren zijn, zijn verlicht. We lopen een stuk en zien aapjes, vliegende eekhoorns en luipaarden. Deze zijn achter glas, maar de meeste dieren staan slechts achter een greppel en een kleine spanningsdraad.


Vrijdag zijn de naar de Singapore Zoo geweest. Het is de mooiste dierentuin die we ooit hebben gezien. De jungle is behouden en er zijn leefplaatsen voor de dieren, hokken zijn er nauwelijks. Soms moet je zoeken naar de dieren, maar de Oerang Utang verplaatst zich boven de weg, de ringstaartmaki's lopen om ons heen en het is een genot om de dieren niet 'opgesloten' te zien. We vermaken ons de hele dag.


Zaterdag ontmoeten we nog een neef van mij, die in Singapore woont. Erg leuk om hem te zien en zijn verhalen te horen en onze beider ouders zullen plezier hebben dat wij elkaar aan de andere kant van de wereld ontmoeten.

En dan zit het er weer op. De kinderen hebben zondag en maandag nog vrij, Rob moet zondag alweer op pad naar de Mekong Delta, om maandag vroeg het nieuwe jaar ritueel te kunnen openen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten