zaterdag 18 juli 2009

Cultuurtraining

2 dagen cultuurtraining bij het Instituut voor de Tropen was erg nuttig.
Hoe denken en reageren Vietnamezen, hoe doe je zaken, hoe ga je met personeel om.
Een klein stukje geschiedenis en politiek om het Vietnam van vandaag beter te begrijpen.
Chinese overheersing In 4000 jaar is Vietnam 30x Chinees geweest, de langste tijd 1000 jaar aaneengesloten. China claimt nog steeds de Zuid Chinese Zee (voor Vietnam de Oost Zee, reden waarom atlassen met de Zuid Chinese Zee erin genoemd verboden zijn in te voeren). Recentelijk is olie gevonden bij eilanden nabij Vietnam: deze eilanden worden geclaimd door China. Chinezen stichten fabrieken in Vietnam, geheel bemand met Chinezen.
Franse kolonisatie 1862-1954; Ze vernietigden de rijst en begonnen koffie en rubber te telen. Gevolg was enorme hongersnood, maar ook dat Vietnam een van de grootste koffie exporteurs (van rauwe bonen) is vandaag de dag. Het beste wat de Fransen hebben gedaan is het introcuderen van het Romeins schrift, waardoor het alfabetisme nu 97% is. Ook stamt het spoor van Noord naar Zuid uit deze tijd. Vietnamezen die naar Frankrijk gingen in deze tijd, waren de gegoede Vietnamezen, waardoor er nu een grote, hoog oplgeleide Vietnamese gemeenschap is in Frankrijk. In 1945 heeft Ho Chi Minh het land onafhankelijk verklaard, maar de Fransen kwamen een jaar later terug en hebben tot 1954 veel kapot gemaakt. De Fransen werden verslagen in 1954 in de vallei Dien Bien Phu.
American Time 1962-1975 In die tijd werd Noord en Zuid verdeeld en zijn er veel bombardementen geweest. Erger nog was de boycot die volgde van 1975-1994. Hongersnood was overal voelbaar. De huidige generatie van boven 25 heeft deze crisis zeer sterk gevoeld en heeft veel dierbaren voor hun ogen zien sterven. De jonge generatie van twintigers daarentegen is sterk verwend door de ouders 'profiteer van de vrijheid'. De drang naar vrijheid en succes is groot. Reden waarom het land een van de snelst groeiende van Azie is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten