zaterdag 5 september 2009

3 dagen sales visit in Noord-Vietnam

Het is 3 september en vandaag is mijn salesteam in Noord-Vietnam aan de beurt. Ik heb besloten aan het begin veel te reizen en alle teams te leren kennen. Deze keer met het vliegtuig van HCMC naar Hanoi. Na een 2 uur durende binnenlandse vlucht, kom ik aan in de hoofdstad. Ik verlaat het vliegtuig en even buiten de slurf verschiet ik van kleur...oh jee...mijn portemonnaie..vergeten in de business class. Ik ren terug en moet me door een mensenmassa heenwurmen die net het vliegtuig uitkomt...bij binnenkomst komt de sterwardess al op me af..ze heeft hem. Een Japanse mede-passagier herinnert me er even fijntjes aan dat dit geen handige actie was "your money always closed, very important sir" roept hij bij het voorbijgaan. Bij buitenkomst wacht het team me al op, de branche director van het Noorden: hij bestiert ongeveer 40% van onze omzet (dus de nodige miljoenen) en stuurt ongeveer 100 man aan vanuit Hanoi. Daar hebben we een verkoopkantoor. De Red River delta, de bergen in het Noorden, Halong Bai..noem maar op. Ik noem hem ook steevast "king of the North". Er staat een druk programma te wachten. We bezoeken weer de nodige "wet-markets". Ik vind dit echt geweldig: overal mini winkeltjes, vrouwen op de hurken zittend en vers vlees en verse groenten verkopend. Er tussendoor iemand slapend in een hangmat, en altijd weer..Omo, SunLight, Vim en Rexona. Dan ben je weer even trots! Ik begin er al wat van te begrijpen en geef adviezen om vanuit de shopper te denken als je in zo'n winkel je producten verkoopt, je verkoopmateriaal plaatst of acties wegzet. Het team luistert aandachtig en de volgende dag merk ik dat eea al is uitgevoerd. Deze avond een diner met Hanoi-team met typische Vietnamese gerechten. De meesten zijn vereerd dat ze met de "VP" (jawel zo heet ik hier) aan tafel mogen schuiven. My team is very motivated zegt Tinh (de baas van het Noorden). Moe maar voldaan, kruip ik in een superluxe hotel (het team slaapt ergens anders...de baas slaapt op stand :-)) en slaap de nacht door. Ik werk trouwens eerst nog wat mails weg, elke hotel heeft hier WiFi, dus da's handig!
07.30 het volgende dag-programma. We maken nog even een Knorr kookdemo mee op een wetmarket..waar drommen Vietnamese consumenten onze nieuwe producten proeven en kopen en een lucky draw mogen doen (ze zijn gek op gokken)...aan een rad-van-avontuur draaien (uiteraard na aankoop van minimaal 2 producten) en kans maken op gratis Vim, Knorr of een T-shirt. Prachtig om te zien...daarna vervolgen we onze weg naar Hai Phong (2 uur naar het Oosten richting de kust). Onderweg bezoek ik een van onze distributeurs. Een prachtige kerel die net enorm geinvesteerd heeft om onze groei verder te versnellen. Ik meld hem dat ie goed op weg is (hij staat op 35% groei) maar dat hij toch beperkt achterblijft op totale bedrijf...hij is gemotiveerd de inhaalslag in te zetten. We komen Hai Phong binnen en hier zwaait een bekende distributeur de scepter. Ze werkt al samen met Unilever voor ongeveer 13 jaar en heeft enorm goed verdiend. Ik word ontvangen met grote bos bloemen en er worden meteen foto's gemaakt. Eerst haar kantoor waarin een reuze foto van haar zelf in prijkt. Ik meld uiteraard dat ze er goed opstaat en ze is zichtbaar vereerd. Daarna een presentatie in PowerPoint waarin ze de bedrijfsvoering uitlegt, haar winst-en verliesrekening en de challenges die voor haar liggen. In de auto erheen hadden Tinh en ik al een plannetje gesmeed. We motiveren haar nog sneller te groeien dan ze al doet. We spreken een doel af. Als ze het haalt, dan nodig ik u persoonlijk uit om naar ons hoofdkantoor in HCMC te komen en diner we samen. En uiteraard organiseren we daarna in Hai Phong een feest voor uw hele team. Ze spreekt het woord commitment uit...als Vietnamesen dat zeggen dan betekent het eigenlijk "geregeld"...Na de presentatie bezoeken we met haar weer wetmarkets en streetshops...tientallen winkels is, praten met de eigenaars..adviezen geven aan mijn team en horen wat consumenten van onze producten vinden. Ik merk wel de nodige typische Noord-Vietnam dingen op...een stalletje met hondenvlees...de koppen zijn zichtbaar...niet echt mijn ding. Of vis die al doormidden gesneden is..maar waarvan de voorkant nog gewoon leeft...Ach ja..anders dan bij Albert Heijn denk ik, maar wel interessant. De avond eindigt met een diner waar de distributeur en haar 1e manager bij zijn. Aan Tafel beweegt het onderwerp zich snel naar zingen. Ik voel hem aankomen. En jawel...2 uur later zitten we met Heineken bier aan de karaoke. Ik zing lekker mee "Hello" van Lionel Richie. Na afloop klappen ze allemaal beleefd. De VP kan goed zingen. Ja ja, denk ik..zou ik ook zeggen :-)
De nacht slaap ik goed. Om 8 uur (tis zaterdag) wordt ik om 8.00 uur opgehaald. We ontbijten in een typisch Vietnamese bar. Erg relaxed..lekkere muziek..druk met mensen en overal zie je mensen krantje lezen, koffie drinken en laptops op hebben staan. Omelet met brood en een kop thee maken mijn begin van de dag. De distributeur van gisteren is er weer bij. Ze wil nummer 1 van Vietnam worden: missie geslaagd denk ik stiekem. We bezoeken haar 2e office en nog een mooie markt. Ik heb aangegeven een grote supermarkt te willen zien: BigC (de eigenaar is het Franse Casino dat in Nederland Super de Boer heeft). Ik wijs ze de weg door Modern Trade. Vietnamesen willen graag nieuwe kennis opdoen en ik vind het leuk om te doen. Nee..jongens niet meteen naar wasmiddelen rennen maar via vers bekijken wat deze retailer ons wil vertellen. We eindigen de trip met een club sandwich in HighLands koffie (de Vietnamse variant van Starbucks). Ik word keurig afgezet op het vliegveld en ga terug naar HCMC. Onderweg bereid ik een belangrijke presentatie voor die ik komende vrijdag in de directie moet geven. Want woensdag en donderdag ga ik naar Singapore, daar is ons regionale hoofdkantoor: eens even nieuwe mensen leren kennen. Ik kijk terug op een mooie 3-daagse. Het werken hier is veeleisend en in een enorm hoog tempo. Maar de ervaringen maken je elke dag een rijker mens en Vietnamesen zijn echt fantastisch om mee te werken. Tot na Singapore!

2 opmerkingen:

  1. Geweldig verslag! Ben benieuwd of je je kon inhouden om niet meteen in die vis te bijten, voelt als een haringparty!
    Nu op naar een borrel met Albert Heijn-mensen, ben benieuwd welke oosterse delicatessen ze daar hebben:-)

    BeantwoordenVerwijderen