zaterdag 28 november 2009

Saigon Coop opent eerste winkel in Noord Vietnam

Wat ben ik weer een ervaring rijker! Vandaag de heuse opening van een nieuwe supermarkt in Ha Thinh (ca half uur vliegen onder Hanoi) meegemaakt...

Eigenlijk had ik een "farewell"party van één van mijn teamgenoten. Maar een telefoontje van hem meldde dat er een urgent-family-matter was dus werd het diner afgezegd. Prompt ontving ik uiteraard vanuit een ander deel van mijn team het verzoek mee te gaan naar de oversteek van Saigon Coop naar het Noorden van Vietnam. Ach ja..wel mooi. Implicatie..zaterdag weg! Op vrijdagavond vlieg ik met Thom Press (mijn Australische Modern Trade director) naar Vinh. Op een uur autorijden daarvan daan ligt Ha Thinh. De plaats waar de supermarkt wordt geopend.

Na een vrijdagavond diner in een echt Vietnamees restaurant vol TL-bakken (en uiteraard het Hollandse Heineken bier) staan we zaterdagmorgen vroeg op. Om 06.45 uur al ontbijt want 07.30 uur worden we door de driver opgehaald. Het ontbijt kent deze keer geen brood, omelet etc maar Pho (het meest populaire soepgerecht uit dit land). Heb ik eigenlijk weinig zin in deze keer...maar weinig keus.

Pak aan, stropdas om..want dit is een uitermate belangrijk moment voor deze retailer. Een state owned supermarktbedrijf dat in raptempo groeit en inmiddels dus haar 41e filiaal gaat openen. De naam zegt het al...origine is Zuiden. De overstap naar het Noorden is dus historisch te noemen.

We komen aan en ik word als belangrijke leverancier voorgesteld aan alle VIPs. De CEO van SG Coop, de managing director, de CEO van de joint venture partner, de real estate directeur en zelfs de voorzitter van de lokale communistische partij. Prachtig!
Vijf speeches (ook de vice minister van Agriculture is er) verder en het bekende dragon festival wordt opgevoerd. Met veel tromgeroffel wordt deze opening gevierd. Even denk ik..stel je voor..burgermeester Cohen, de voorzitter van de VVD, Minister Verburg en nog wat lokale prominenten als er in Amsterdam een nieuwe Albert Heijn wordt geopend...stel je voor!

Maar hier dus wel...dit is het teken van economische progressie. Supermarkten in plaats van al die lokale papa-mama winkels. Convenience, verse groeten en vlees, T-shirts en andere non-food: allemaal onder 1 dak! En, minstens zo belangrijk..dus geen buitenlandse speler als BigC (Casino) of Metro maar een 100% echte Vietnamese speler.

Als alle plichtsbesef voorbij is gaan de deuren open. Je weet niet wat je meemaakt. Drommen..drommen mensen..allemaal op jacht naar de aanbiedingen, premia, lucky draws die de wereld van Saigon Coop te bieden heeft. Thom en ik vallen op..op de foto met menig Vietnamees en aanstarende blikken. De enige twee Westerlingen in deze massa! Fantastisch.

Unilever heeft goed voorbereid: overal rukken de teams op om de Vietnamees aan de Omo, Surf. Knorr, Sunsilk etc etc te brengen. Onze merken pronken aan diverse schappen en in de grote mensenmassa..zie je karretjes, mandjes vol met onze tandpasta, shampoo, wasmiddelen en etenswaar. Een tikkeltje trots ben je dan. Wel wordt ik weer geacht om als de grote baas..het team zowel positieve signalen te geven als richting voor de volgende nieuwe winkel.

We zijn wel de hele dag kwijt want er gaat einde middag om 16.00 uur pas weer een vlucht terug. We vertrekken en krijgen de grote dank van alle directieleden van Coop! Dit wordt hier erg gewaardeerd. Uiteraard hebben we weer een uurtje vertraging (daar kijk ik al niet meer van op) maar veilig landen we vanavond in Ho Chi Minh. Oh ja...tis hier echt veel warmer. Ik was al weer even vergeten dat de koelere temperatuur die in Ha Thinh heerste, alleen voor het Noorden van Vietnam bestemd was. Een mooie dag zit erop..tussen de scooters, kleine drukke straatjes, baant onze auto de weg terug naar het rustige District 2! Als ik de deur open doe, vliegen de kids om me heen. Een mooie ervaring rijker en blij dat ik weer thuis ben!

1 opmerking:

  1. Ik begin steeds beter te begrijpen waarom je 600 man aanstuurt. Leuk dat het enthousiasme nog steeds op zo'n hoog peil zit, ben benieuwd hoe je de volgende etappe gaat inzetten!

    BeantwoordenVerwijderen